Prága 2021- 03 A prágai Botanikus kert

2021. augusztus 20. péntek
A reggelt a Florencen kezdtem, ahova húg busza érkezett Budapestről. Ő nagyon fel volt dobva, én alig álltam a lábamon az álmosságtól. Húg azt tervezte, hogy iszunk egy kávét, lepakol a szálláson, és kezdjük is a városnézést. Arra tudott csak rávenni, hogy a Táncoló háztól tegyünk egy kört a folyó két partján, utána muszáj volt még kicsit pihennem. Szokatlan volt látni a hajnali várost, alig voltak emberek az utcán.

Hajnali hattyúles

Végül húg is pihent kicsit, utána indultunk csak el sétálni egyet. Elsétáltunk a Petřín lábához, és lanovkával mentünk fel a hegyre. Megnéztük, nyitva van-e a Restaurant Petřín, és ittunk ott egy welcome sört. Utána megkerestük a kedvenc kilátópontunkat a parkban, és onnan sétáltunk le az Újezdre. Ha már ott jártunk, beugrottunk az Angelatoba fagyizni.

A megunhatatlan prágai vár

Kora délután visszamentünk a szállásra, húg is bejelentkezett és a mellettünk lévő szobát kapta.

Délután esett, miközben a botanikus kert felé haladtunk. Egy óra volt kijutni a városból, eléggé kint van már a külvárosban. Az állatkert buszmegállójában találkoztunk Ralival, és innentől négyesben folytattunk a napot.

Hernyócska

A prágai botanikus kert nagy szintkülönbségű területen fekszik: az 52 hektáros, változatos talajú területen tengerszint felett 179 és 276 méter között változik a szintkülönbség. Viszonylag újépítésű kertről van szó: 1968-ban fogalmazódott meg az ötlet a létrehozására, egy év múlva pedig meg is alapították. A projekt többször elakadt, pénzhiánnyal küzdött, és 1989-ig a kert egyáltalán nem volt látogatható. Teljesen csak 1992-ben nyitották meg teljesen a publikum előtt, addig csak nyílt napokon lehetett bejutni. A kert folyamatosan fejlődik, és ma kb. 25 hektár látogatható.

Virág

A Fata Morgana pálmaház 2004-ben nyitott meg. A 2200 négyzetméteres épületben három szinten különülnek el a növények ( és néhány állat): trópusi esőerdő, pozsgások és félsivatag, valamint az Andokra és Új-Zélandra jellemző klímájú hűtött üvegház.

Bonsai fa a japán kertben

Mi is itt kezdtük a sétát: végignéztük az összes termet, amit csak találtunk. A pálmaház megdöbbentően nagy, és tényleg olyan, mintha esőerdőben járnánk. Nem csak egzotikus és szép növények nődögélnek itt, néhány állattal is találkoztunk. Vannak halak, kis hernyók rágták a leveleket, és hatalmas lepkékkel is találkoztunk.

A konkrét kertbe kis sétával jutottunk el, és egy újabb bejáraton mentünk be. A kertben tematikusan vannak elrendezve a növények: van japán kert, szőlőkert, észak-amerikai erdő, mocsár, kaktuszok, nem is tudtuk az egészet bejárni.

A vár és a Petřín

Amikor a kinti részeken sétáltunk, a nap is kisütött végre. Nemcsak a növények voltak izgalmasak, hanem a kilátás a városra is szép volt. Egy olyan oldalát láthattuk innen a prágai nevezetességeknek, ahogy eddig nem láthattuk őket. A fenti képen a vár és a Petřín hegy is látszik.

Szó szerint majdnem ránk zárták az ajtót, a jegyárus néni után sétáltunk ki.

Ralival a hajón

Visszabuszoztunk a városba, és a változatosság kedvéért megint a hajókocsmáknál kötöttünk ki estére. Úgy volt, hogy Karel is csatlakozik hozzánk, de későn értünk vissza a belvárosba, Rali meg másnap dolgozott, úgyhogy nem tudott sokáig maradni, így mire Karel odaért volna, már indulhattak volna haza. Mi még maradtunk kicsit, miután Rali hazament.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s