Ablak a világra – Hosszúlépés séta a Ferihegy 1-es terminálon

(Az van, hogy ezt a bejegyzést egyszer már megírtam, az utolsó simításokat végeztem, amikor egy régóta a blogger.com rendszerében létező és ki nem javított bug miatt az egész poszt törlődött. Annyira felhúztam magam, hogy áthoztam az egész blogot a csába a wordpressre. A dizájn nem végleges, a belső linkek is a régi blogra mutatnak még, akarok strukturális átalakításokat is, de legalább működik, és remélhetőleg nem veszik el többé egyetlen kész bejegyzésem sem.)  

Július 4-én a Hosszúlépés tematikus sétáján vettünk részt: az Ablak a világra sétán a Ferihegy 1-es terminálját jártuk be Somogyi-Tóth Gáborral, az Aeropark jelenlegi vezetőjével, aki 20 évig volt Ferihegy forgalmi vezetője.

Az 1-es terminál főépülete előtt

A ferihegyi reptér egyes termináljának épületét Dávid Károly tervezte, alakja fentről nézve egy repülőgépet formál. A Bauhaus stílusú épületet 2000-ben műemlékké nyilvánították.

A terminál hallja

1942-ben indult az építkezés, és már majdnem elkészültek vele, amikor a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett az épület légitámadások során. A háború után kicsit várni kellett az újjáépítéssel, hiszen sürgetőbb volt létfontosságú épületeket és utakat újrahúzni, a még nem is üzemelő reptér várhatott. 1950-ben megtörtént a hivatalos megnyitó. Eleinte csak néhány külföldi járat indult innen. A világháború utáni időkben teljesen természetes volt a belföldi légi utazás, mert sokszor egyszerűbb volt repülővel eljutni más megyékbe, mint a szétbombázott autóutakon. Volt járat Budapestről Debrecenbe, Békéscsabára, Győrbe, Kaposvárra, Miskolcra, Nagykanizsára, Nyíregyházára, Pécsre, Szombathelyre, Szegedre és Zalaegerszegre, sőt, a városok között is volt összeköttetés. Drága sem volt, a jegyárak szabályozva voltak: egy jegy nem lehett drágább, mint egy elsőosztályú kocsiba szóló vonatjegy.

Retró bútorok

A 60-as évekre a térség egyik legmodernebb reptere lett a ferihegyi. Az évek során meghosszabbították a kifutópályát, és műszaki bázist építettek a Malév gépek karbantartására.

Csigák a padlóban

A 80-as évekre már annyira megnőtt az utasforgalom, hogy új terminált kellett építeni. 1985-ben adták át a Ferihegy 2-es terminált, 1998-ban pedig a 2B-t, ezzel az 1-es terminál forgalma főleg tehergépekre, alkalmi és kormányzati járatokra terjedt ki. 2005-ben teljesen felújították az épületet, és 2007-től vonattal is könnyen elérhetővé vált, onnantól állnak meg a vonatok Ferihegy vasútállomáson. Főleg fapados járatok indultak innen, mint az easyJet, a Germanwings, a Jet2.com, a Norwegian vagy a Wizz Air. 2012-ben csődbe ment a Malév, és a költségcsökkentés részeként bezárták az egyes terminált – akkor még csak 5 évre, de 2016-ban bejelentették, hogy nem várható az újranyitás.

Liszt és Munkácsy az emeleti festményen

A sétán arra is magyarázatot kaptunk, miért nem fog az 1-es terminál teljes kapacitással üzemelni: egyszerűen túl kicsi, és szerencsétlen az elrendezése. Hiába van egymás mellett öt kapu például a gépekhez, ha az utasváróba maximum két gépnyi ember fér el, és már ők is szűkösen. A csomagkiadóban is nagyon közel vannak egymáshoz a szalagok, egyértelmű, hogy nincs elég hely.

Egészen felkavaró volt a láthatóan teljesen felújított, de kihasználatlan terminálban bolyongani. Kicsit olyan volt, mint egy elhagyatott épület, de ez a modern, felújított állapot disszonánssá tette az élményt.

Üres check-in pultok

Jártunk a check in pultoknál is, ahol még működnek a csomagmérő mérlegek. Teljesen azért nem kihasználatlan az épület, az egykori security beléptető még mindig működik, és ott nem is fotózhattunk, mert a szkennereket a B2 terminálon is használják, és a security dolgozóit is itt képzik.

Retró busz a terminál előtt

Ha csak erre használnák az épületet, az elég csekély lenne. Hivatalosan Terminal 1 Airport Event Center néven működik, és rendezvényekre lehet kibérelni az épületet. Komolyzenei koncerteket, céges rendezvényeket tartanak itt, de filmforgatásra is ki szokták bérelni.

Megjött a Csányi

És persze továbbra is fogadnak tehergépeket, indulnak innen és érkeznek magángépek, kormányzati gépek. Épp a teraszon voltunk, amikor begurult az OTP-elnök Sányi Sándor magángépe, de megcsodálhattuk a hivatalosan osztrák cég által üzemeltetett, de a Vitya és Lölö által előszeretettel használt magángépet is.

Az előtérben a Vitya gépe, mögötte a sok Lufthansa gép, mögöttük már a 2B terminál látszik

A magángépek mellett a Lufthansa flottájának néhány gépe is itt parkol. A vírushelyzet miatt egy rakás gépet nem tudtak hova tenni, így szétdobták őket európai reptereken.

Az irányítótorony

A megnyitás utáni időkben vasárnaponként nem volt repülés – ilyenkor a futópályán autóversenyt tartottak, amit a teraszról remekül lehetett követni. Nehéz ma már elképzelni egy repteret, amit a hét egy napján lezárnak és autók brümmögnek rajta repülők helyett. 😀

A séta legvégén az egykori irányítótoronyba is felmentünk, onnan aztán tényleg az egész repteret be lehet látni.

A Boeing B767 a fák között

A fák között, a távolban bújik meg egy szokatlanul szürke gép: egy Boeing B767, a Malév egyik interkontinentális repülőgépe. Két gépe is volt a nemzeti légitársaságnak, amivel tengerentúli utakat is meg lehetett tenni, ezek közül a csőd után csak az egyiket tudták eladni, a másikat csak apránként, alkatrésznek. Ami maradt, az üres váz, az rejtőzik a bokrok között a reptér szélén.

Beszállási oldal

Borzasztó érdekes volt ez a séta, mindkettőnknek nagyon tetszett. Azóta megtudtam, hogy az Aeropark is szervez túrát a reptéren, ahol nemcsak mindkét terminálra elvisznek, de a kifutópályára is. Az lesz a következő reptéri programunk, azt hiszem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s