Prágai Erasmus: Velká Amerika, a cseh Grand Canyon

Na erről egy kicsit problémás lesz írnom, mert erről a kirándulásról nem írtam annak idején, és az emlékeim is eléggé megfakultak már róla. Annyit tudok, hogy 2011. április 17-ről származnak a fotók, szóval aznap mehettünk. Sajnos a saját képeimet nem találom, csak Ralitsa fotói vannak meg, pedig az ő képein is látszik, hogy vittem magammal fotóapparátot. 

A cseh Grand Canyon (Fotó: Ralitsa S.)

Velka (Nagy) Amerika, más néven a cseh Grand Canyon egy elhagyatott mészkőbánya Prágától kb. 30 km-re. Mořina falu a legközelebbi település, onnan már csak 1 km. Parkoló is van, autóval kényelmesen el lehet ide jutni – mivel Karelnek volt autója és imád vezetni, így ő furikázott minket. Úgy rémlik, hogy a helyet is ő javasolta megnézésre. 

Bauxitos utak (Fotó: Ralitsa S.)

A Mořina melletti bányászatra 1890-ben adták ki az engedélyt, a következő évben el is kezdődtek a munkálatok. Az évek során az üreg egyre mélyült és szélesedett, míg a fejtési meder végül 800 méter hosszú, és 100 m mély lett. 1945-ben államosították a bányát, 1963-ban pedig leállították a kőfejtést. A víz elöntötte a területet, és ma egy elképesztően szép természeti csodát találunk a helyén  – nem is gondolná az ember elsőre, hogy emberi kéz munkája. 

Kőomlás (Fotó: Ralitsa S.)

Mondanom se kell talán, hogy a lenti részeket tilos látogatni, és a tóban fürdeni életveszélyes: nem egy ember sérült vagy halt már meg itt. Persze a tiltás sokakat nem állít meg, fürdeni is szoktak a vízben, de tényleg nem egy életbiztosítás bemenni. Mi a fenti ösvényen jártuk körbe a hatalmas sebet a sziklában, így is nagyon látványos volt. 

Ah, de sima volt az arcom 2011-ben (Fotó: Ralitsa S.)

Van egy legenda is, ami Velka Amerikához kapcsolódik. A szóbeszéd szerint Hans Hagen, egy német katona a bányákban rejtőzött el, mikor a II. háborúban a Vörös Hadsereg elől menekült. A bányában élt, és a bányászoktól lopott élelmet. A bányászok ezt egyszer megelégelték, és el akarták fogni a tolvajt. Menekülés közben a katona gránátot dobott a bányászok felé, a tárna leomlását okozva ezzel. Mivel már megsérült, és esélye sem volt a menekvésre, lelőtte magát, a golyó pedig eltalálta a harangocskát, amivel a bányászok egymásnak jeleztek. A legenda szerint aki háromszor egymás után megkongatja ezt a harangot, azt Hans Hagen egy év és egy napon belül meglátogatja. 

Ralitsa és a hihetetlenszínű víz (Fotó: Ralitsa S.)

A történet egy másik verziója szerint Hagen a kőfejtésen dolgozott, és egy földcsuszamlás eltemette két társával együtt. Egy kis résen sikerült kimásznia, de mikor visszamászott a társaiért, már csak a holttestüket találta. Hans Hagen megőrült, és a bánya tárnáiban élt, gyanútlan túrázók elemózsiáját dézsmálta meg. A bányászok jelzőharangjának hangjára emlékezett, ezért ha meghallotta azt, azonnal a kongató segítségére sietett. A mentőexpedíciói viszont sosem voltak sikeresek: őrültségében elragadta a kongatót, és a bánya mélyén magára hagyta. A megmentett személy persze sosem talált ki a bánya labirintusából. Innen a hiedelem, hogy aki megkongatja a harangot, sosem tér vissza.  

Baromi mély és mélyzöld (Fotó: Ralitsa S.)

Ennyi év után szívesen megnézném újra ezt a szépséges helyet, hátha ezúttal a saját fotóim is megmaradnának.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s