OKT 19 – Nagybárkánytól Mátraverebélyig

Január eleje óta nem túráztunk, és végtelenül idegesített, hogy még mindig a 19-es szakaszban tartunk, aminek ráadásul már olyan közel volt a vége – csak 13 km! Többször is elterveztük, hogy elindulunk, de vagy lebetegedtünk, vagy esett az eső.

2023. február 25. szombat
Nagybárkány megközelítése egészen vicces szombatonként Budapestről: az első busz 9:40-kor indul a Stadionoktól, de ha az egy órával későbbi opciót választjuk, akkor csak negyed órával később érünk a faluba, mintha a korábbival mennénk. Így hát nagyon kényelmesen indult a nap, 9-kor kászálódtunk ki az ágyból, összepakoltunk, aztán felszálltunk a 10:40-es salgótarjáni buszra. Tarnál, a sámsonházai elágazásnál kellett átszállnunk, majd bő negyed óra múlva már Nagybárkány községháza előtt voltunk.

Kilátás a Mátra felé

Fújt a szél és hideg volt, a túrát sapka-sál-kesztyű hármasával kezdtük. A faluból kisétálva rögtön egy sáros emelkedővel kezdtünk, kicsit aggasztott, hogy megint végigdagonyázzuk az utat, de szerencsére bár volt sár, meg sem közelítette a korábbiakat. Egy mezőn sétáltunk át a Sámsonházára vivő autóúthoz, a távolban látszottak a Mátra vonulatai.

Úton Sámsonházára

Szerencsére nagy forgalom nem volt Sámsonházáig. A falu előtt megálltunk a kőfejtőnél, ami egykor vulkán volt, amire 15 millió éve (!) tengerből származó mészkőrétegek rakódtak le. Van egy kis tanösvény is itt, de azt nem néztük meg. Eddigre kimelegedtünk annyira, hogy a sál és kesztyű visszakerüljön a hátizsákba.

Sámsonházai kőfejtő

Sámsonházán helyes kis házak között jártunk, kutyák jelezték érkeztünket, de láttunk néhány cicát és pónilovat is. A településen túl keréknyomoktól szaggatott földútra tértünk rá, ami néha nehezen volt csak járható a mély árkok miatt.

Némi sár

Hamarosan beértünk az erdőbe, ahol sár már nem igazán volt, helyette fel kellett kapaszkodnunk egy nagyobb emelkedőn, hogy aztán a túloldalán leereszkedjünk. Vadregényes szakaszhoz értünk, források által kivájt szurdok terült el mellettünk, ahol egykor a zarándokok a ruháikat mosták.

Szent László-hasadék

A Szent László-forrás és a hasadék is itt található. A hasadéknak az a története, hogy a legendák szerint a nagy király a tátongó szakadékon átugratva lova patájával fakasztotta a forrást. Van olyan legenda, mely szerint egészen az Ágasvárról ugrott idáig! Szép nagy ugrás lehetett, az biztos, mindenesetre a hasadék tényleg nagyon látványos, mi is végigsétáltunk rajta.

Szűz Mária forrás

A völgyben megnövekedett a népsűrűség, ami nem csoda, hiszen a Szentkút kegyhely közelében jártunk. Bár nem tudjuk, mikor alapították, egy legenda fűződik hozzá. A történet szerint egy néma pásztorfiúnak jelent meg Szűzmária egy fa koronájában, aki azt mondta a fiúnak, hogy ásson a fa gyökerénél. Ahogy ásott, vizet talált a gyökereknél, és miután ivott belőle, megszólalt.

Nagyboldogasszony-bazilika

A völgyben álló kis tömzsi templom környéke teljesen felkészült a zarándokok fogadására: szállás, látogatóközpont, büfék várják a vendégeket, és újabb épületeket is húznak fel éppen, emiatt a kék vonala is picit odébb került. Tél lévén a büfék nem voltak nyitva, csak mosdóba ugrottam el, és már folytattuk is a túrát.

Szabadtéri oltár a Szentkútnál

Újabb mászás következett, a Mátraverebély feletti emelkedő nem adta könnyen magát. Visszanézve a remetebarlangokra láttunk rá a domb oldalában. Egykor a meszes homokkőbe faragott lakásokban a 13. századtól kezdve éltek remeték, az utolsó 1767-ben halt meg.

Remetebarlangok

A domb tetején ráadásul a szél is újra szabad utat kapott irányunkba, el is kezdtünk fázni. Az ösvényt keresztül-kasul taposták az erdei vadak, nem győztük számolni, hányadik őzek taposta kereszteződést hagyjuk el. Egyszer fel is zavartam egy csordát, de csak nagyon távolról láttam őket elszaladni

Feszület az erdő közepén

. Volt az erdőben egy fura, narancsszínű gomba, amit még életemben nem láttam – utánajártam, és az osztrák csészegombához volt szerencsém.

Osztrák csészegomba

Mátraverebély közelében csodás panoráma tárult elénk, és a következő túrán ránk váró hegymászás is megmutatta magát. Leereszkedve a falu fölötti dombról a temetőben kötöttünk ki. Korábban olvastam, hogy a kék régen a falu szegénytelepén haladt végig, ami elég sok atrocitást eredményezett. Amerre mi jártunk, az a temető után egy mező és egy teljesen átlagos falusi utca volt, semmi kirívót nem tapasztaltunk.

Mátraverebély előtt

A polgármesteri hivatalnál találtuk meg a pecsétet, plecsniztünk a füzeteinkbe. Már egészen megnyugodtam a buszra várva, hogy lám, nem is olyan rettenetes ez a település, mint a beszámolókból tűnik, amikor megjelent egy csávó tarhálni, azt állítva, hogy nem helyi, és kell neki pénz a buszra, és jaj de fél, hogy megverik a helyiek. 😀 A buszt, amire tarhált, nem várta meg, vonattal akart a Stadionokhoz eljutni. xD

Templom a mátraverebélyi temetőben

Teljesen átfagytunk, amíg vártuk a buszt, pedig csak fél órát üldögélhettünk ott – túra közben ugye már kimelegedtünk, de amikor csak álldogáltunk a szeles buszmegállóban, eléggé kihűltünk. A buszon szerencsére jó meleg volt.

Túl a 800 km-en, egészen pontosan 802 km-t túráztunk már a kéken, az egész táv 69%-át.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s